Undgå mange løbeskader ved at lytte til din krop

Mange løbeskader kan undgås, hvis man lytter til sin krop

Rigtigt mange løbere bliver hvert år skadet, fordi de ikke lytter til deres krop. Langt de fleste løbeskader er nemlig overbelastningsskader, hvoraf mange kunne undgås.

Typisk har løberen et program han eller hun følger op mod et løb, eller en ide om at han eller hun skal træne så og så mange gange om ugen for at være fit. Det sker dog for os alle, at kroppen ikke er helt enig i det program, som man har lagt. Alligevel træner mange ufortrødent videre, selvom kroppen skriger på timeout.

Det ville jo være helt katastrofalt for formen og ens målsætning at misse en enkelt træning, eller hvad? Jeg vil påstå at konsekvensen af ikke at tage pausen er endnu værre.

Der sker absolut intet ved at tage 2-3 dages pause (op til ca. 5 dage går an), hvis man føler smerte eller føler sig meget træt i kroppen. Tager man ikke pausen ender man ofte med 14 dages pause eller mere, og det er noget, der kan mærkes på formen. Det vigtigste er, at man reagerer hurtigt.

Tager man de 2-3 dages pause skal man ikke føle, at man skylder i træningsbanken, men bare forsætte helt normal træning. Det er nemlig vigtigt ikke pludseligt at øge træningsintensiteten voldsomt, da det nemt kan give bagslag.

Man skal selvfølgelig lære at skelne mellem god og dårlig smerte, da lidt muskelømhed oven på en god omgang træning er helt i orden. Man skal dog holde sig for øje, at man ikke bliver stærkere af træningen. Her nedbryder man sine muskler, og det er så i den efterfølgende restitutionsperiode, at musklerne bygger sig op og bliver stærkere. Det kan derfor være godt at sætte hviletiden lidt i system, så man ikke får dårlig samvittighed over bare at slappe af.

Personligt har jeg to faste hviledage i ugen, så hver mandag og fredag træner jeg ikke og føler ikke noget pres for at træne, fordi restitutionstiden er en del af mit løbetræningsprogram.

Leave a Reply

*