Archive for March 2011

Ny barfodsløber

Ting man skal være opmærksom på som ny barfodsløber

Som ny barfodsløber skal du være opmærksom på, at løbestilen ved barfodsløb ikke er helt den samme som ved traditionelt løb. Fx vil man hurtigt holde op med at lande på hælen barfodet, da det er temmelig ubehageligt, når man ikke har den traditionelle løbeskos kraftige hælpolstring. Hvis du vil vide mere om løbeteknikker, så ligger der en række gode videoer på Youtube om de etablerede teknikker Chi running og Pose running.

På grund af den ændrede løbestil og på grund af manglen på polstring og støtte i en barfodsløbesko som fx Vibram FiveFingers (eller i de bare fødder for de rigtigt hardcore) vil du opleve at aktivere nogle muskler, som du normalt ikke bruger, og bruge både nye og ”gamle” muskler på en lidt anden måde, end du plejer. Det vil derfor være hårdere at løbe barfodet i begyndelsen.

Selvom du er født til at løbe barfodet, så skal du derfor starte langsomt op for ikke at overbelaste din krop. Du vil hurtigt føle, at du kan løbe rundt på bare fødder ligesom du løber normalt, især hvis du benytter barfodsløbesko, og ikke først skal have hærdet fødderne. Det tager dog tid at træne op, så tag det med ro og øg træningsmængden i bare fødder meget stille og roligt. Start fx bare med en tur rundt om blokken. Et overskueligt barfodsløb, som du kan begynde med at træne op til, er det 7,8 km lange ”Copenhagen Barefoot”-løb i Fælledparken i midten af maj.

Udholdenhedstræning

Sæt tempo over længere distancer

Udholdenhedstræning har til formål at træne din evne til at løbe længere i et højere tempo. Lange løb bliver vundet på gennemsnitshastigheden, og kan man hæve sit grundtempo bare en lille smule over lange distancer, så giver det virkeligt effekt på bundlinjen. Hæver man fx sin gennemsnitsfart på et 100 miles løb (161km) fra 8 km/t til 8,5 km/t, så giver det en sluttid, der er over 70 minutter hurtigere!

Du flytter din mælkesyregrænse under udholdenhedstræningen. Den er således et supplement til intervaltræning, hvor du øger din kapacitet, og de lange ture, hvor du bl.a. bliver mere effektiv. Alle tre typer træning er vigtige dele af et komplet løbetræningsprogram, men skal du prioritere, så ville jeg prioritere den lange tur og dernæst intervaltræningen. Det er derfor fint med en enkelt udholdenhedstur om ugen.

Hvor langt skal man så løbe i forbindelse med udholdenhedstræning? Hvis du er i god form og vant til at løbe, så er 8-12 kilometer eller 45-60 minutter en rimelig afstand.